Cel mai bine e, dupa cum probabil intuiesti, prevenirea ei. Cu putin efort, se poate:
1. adoptarea unor obiceiuri alimentare sanatoase
2. limitarea consumului de alcool, de zahar, grasimi sau fainoase
3. consumul de legume, fructe, cereale, peste slab, lactate degresate
4. practicarea unor sporturi: mers pe jos, jogging, ciclism, gimnastica sau natatie
5. evitarea excesului de sare, care contribuie la retentia apei
6. hidratarea - consumul a cel putin 1,5 l apa pe zi contribuie la eliminarea toxinelor
7. evitarea articolelor vestimentare prea stramte (in jurul taliei, a gleznelor, a coapselor sau soldurilor), care pot stingheri circulatia sangelui la nivelul membrelor inferioare si digestia, favorizand si retentia de apa in organism
8. evitarea variatiilor mari de greutate
9. pastrarea, inca din copilarie, a unei greutati normale
Cum o tratezi?
Si, daca, totusi, e prea tarziu, iar raul a fost facut, cum poti iesi din aceasta situatie? Din fericire, celulita nu e "incurabila". Tratamentele anticelulitice sunt mai eficiente in stadiile incipiente de celulita. Atunci cand celulita este avansata, tratamentele sunt deseori dificile, iar rezultatele nesigure. Si, totusi, solutii exista:
Cremele anticelulitice
Desi nu trebuie sa va asteptati la miracole, aceste produse devin tot mai performante datorita progreselor din domeniu, prin adaugarea de principii active, cat si printr-o mai buna patrundere in tesuturi. De altfel se pot distinge doua tipuri de tratamente locale: cele care actioneaza asupra circulatiei si cele care actioneaza asupra celulelor grase.
Atentie!
Aceste creme nu functioneaza decat daca sunt asociate cu activitatea fizica si cu regimul alimentar. In mod ideal, cremele anticelulitice se aplica de jos in sus, inainte de efectuarea sportului zilnic (cel putin o jumatate de ora).
Masajul, cel mai bun tratament
Masarea zonelor afectate de celulita este, de departe, cel mai eficient tratament, deoarece diminueaza retentia de apa si favorizeaza eliminarea toxinelor. Masajul poate fi inclus intre metodele de prevenire a celulitei, dar face parte, in mod obligatoriu, din tratamentul acesteia.
Masajul, de preferinta specializat, trebuie sa urmeze unele reguli. Miscarile trebuie sa fie efectuate intr-un ritm rapid si sustinut, intensitatea lor crescand progresiv, iar sensul lor sa fie cel al intoarcerii sangelui catre inima. Durata sedintei de masaj trebuie sa creasca, de la 20 minute, ajungand, treptat, la 30 minute.
- masajul membrelor inferioare se realizeaza de jos in sus, apasand usor pentru a stimula circulatia
- masajul abdomenului se face in sensul acelor de ceasornic, efectuand miscari circulatorii largi
- masajul feselor si soldurilor se realizeaza prin prinderea pielii intre degetul mare si aratator si urcand dinspre coapse spre solduri
Regimul alimentar
- reduceti consumul alimentelor bogate in glucide (bomboane, prajituri) si grasimi (unt, carne rosie), deoarece sunt dificil de eliminat de catre organism
- consumati de preferinta proteine (peste si oua), legume verzi si fibre vegetale deoarece favorizeaza digestia
- beti multa apa (cel putin 1,5 l pe zi), ceai si supe de legume
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu